Ode aan Diekgat Nije Stoatenziel

Op zaterdag 8 september tussen 10.00 en 16.00 uur heeft de Stichting Landschap Oldambt in het kader van Open Monumenten Dag het dijkgat bij Nieuwe Statenzijl tussen de Stadspolder en de Reiderwolder polder in het zonnetje gezet.

Linde Nijland, Bert Ridderbos en Hans van der Lijke brachten gedurende de dag een muzikale ode aan dit monument. Linde (zang) en Bert (gitaar), die op Nieuwe Statenzijl wonen, speelden hun fantastische muziek als een aubade aan de plek en het gebied. Folk songs in het Gronings zoals Nije Stoatenziel en meer liederen die door beide musici vertolkt werden op hun karakteristieke wijze.

Open Monumentendag

Hans van der Lijke, die als troubadour met de hem kenmerkende gedragen stem voordroeg en zong. Hij verhaalde oa over Rigo de Reus die in het geweer komt tegen de wind en de zee en bracht liederen die van toepassing waren op de plek. Een spannende gebeurtenis, die met dit ‘theater’ op deze historische plek de schoonheid van het landschap, de ruimte en de sereniteit de bezoekers tot vervoering bracht.

De voorzitter van de  Stichting Landschap Oldambt, Ham Evert Waalkens, betitelde het Diekgat als een bijzonder monument dat nu de aandacht kreeg die het verdient. Een dijk doorgang die de oude polder verbindt met de op de Dollard veroverde nieuwe polder. Het oude bekende en met beproefde technieken bewerkt  verplaatsen naar de maagdelijke vruchtbare kleigronden.

Het zinderde in het Oldambt

foto’s RTV Noord/Wiebe Klijnstra
radiouitzending te beluisteren via uitzending gemist RTV Noord (ongeveer 11.40 uur)