Levend Landschap App

Met deze app maakt u een reis door het weidse, nog goeddeels ongeschonden Oldambt door de routes te volgen. U wandelt of fietst door de historie van op zee veroverd land. Bij de grootste vloed aller tijden, die van 1509, bereikte de Dollard een enorme omvang. Dat was eens en nooit weer, dacht de mens en wierp dijken en dijkjes op. Polder na polder stampte hij uit de grond en zorgde zo dat het Oldambt droge voeten hield. Onderweg komen de verhalen van dat Oldambt tot leven. Op die manier krijgt het landschap een gezicht en ook een stem.

U kunt kiezen uit:

Lopen door de Graanrepubliek
U wandelt door eeuwige graanvelden. Ondergaat onderweg de weidsheid van het Oldambt en pikt en passant een flard mee van de rijke geschiedenis. De wandelaar ziet de rijkdom van weleer en ontmoet grote namen.

Fietsen over de bodem van de Dollard (oostroute)
Een roerig verleden: de langste landarbeiderstaking ooit, die van mei 1929 in Finsterwolde. Een bunkercomplex bij gemaal Fiemel waar de Duitsers in de nadagen van de oorlog lang standhielden.

Fietsen door weidse polders (westroute)
Steeds dat water. Altijd de Dollard die gaf en nam en in 1509 zijn grootste omvang bereikte. Dorpen verdronken in de golven. Dat was eens. Polder na polder stampte de mens daarna uit de grond en temde het water. In 2005 deed de mens iets unieks en liet het water toe. Een 800 hectare groot meer ontstond, het Oldambtmeer, met een stad aan het water Blauwestad.

Geniet alvast van het afwisselende landschap en haar elementen door onderstaande diashow te bekijken. Het is een indicatie van al het moois wat u zelf samen met de App kunt ontdekken.

dia3
dia8
dia2
dia4
dia14
dia12
dia1
dia5
dia13
dia6
dia7
dia11
dia10
dia9
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow