Veel gestelde vragen Levend Landschap APP

Frequently Asked Questions | Veelgestelde vragen (en antwoorden)


Voor Android

1. Waar haal ik de Levend Landschap App?
De Levend Landschap App kan worden gedownload in Google Play.

2. Okay, ik heb de Levend Landschap App gevonden, maar ik kan ‘m niet downloaden of hij werkt niet na installatie?
Dat heeft dan mogelijk te maken met de minimum systeemeisen (zie 3).

3. Op welke Android telefoons werkt de Levend Landschap App?
Voor de Levend Landschap App geldt als minimum systeemeis dat Android 7 (Nougat) of recenter moet zijn geïnstalleerd. Is dat niet zo, dan kun je de app misschien wel zien in Google Play, maar verschijnt er geen [Download]-knop en/of er verschijnt een melding:

Op dit moment worden liefst 2545 verschillende types Android smartphones ondersteund. Overigens geldt: des te krachtiger de Android telefoon, des te soepeler de app draait.

4. Hoe installeer ik de app?
In principe zo als je iedere app installeert op je smartphone, maar hier vind je een youtube.

Voor iPhone

1. Waar haal ik de Levend Landschap App?
De Levend Landschap App kan worden gedownload in de App Store.

2. Op welke iPhones werkt de Levend Landschap App?
Voor de Levend Landschap App geldt als minimum systeemeis dat iOS9 of hoger moet zijn geïnstalleerd. Weliswaar ondersteunt zelfs de iPhone4s uit 2011 iOS9, maar aanbevolen is voor een soepele werking van de app een krachtiger iPhone zoals de iPhone6s of een recenter model.

3. Hoe installeer ik de app?

In principe zo als je iedere app installeert op je iPhone, maar hier vind je een youtube.

Voor Android en iPhone

1. Wat is de Levend Landschap App voor een app?
De Levend Landschap App is een ‘Location based Augmented Reality’ app. Een state-of-the-art, meest recente technologie app om een fiets- of wandelroute te doen. ‘Location based Augmented Reality’ app wil zeggen dat je, als je na het starten van de app door de camera van je smartphone naar het landschap kijkt, je aan het landschap (Reality) toegevoegde (Augmented) locatie markeringen (Location based) ziet. Die locatie markeringen geven de route aan die je gaat fietsen of wandelen. Grote markeringen zijn routepunten dichtbij. Naarmate de markeringen kleiner tonen zijn de routepunten verder weg (zie de afbeelding hieronder).



2. Hoe bedien ik de app?

Je gaat allereerst naar één van de startpunten van de drie routes. Dat is de “Remise” in Bad Nieuweschans voor de wandelroute “Lopen door de Graanrepubliek” en de fietsroute “Fietsen over de bodem van de Dollard”. Voor de fietsroute “Fietsen door weidse polders” is het startpunt de “Ennemaborgh” in Midwolda.

Als je op het startpunt van de route bent aangekomen open je in de app de route die je wilt afleggen. Kijk door de camera van je smartphone om je heen naar het landschap totdat je de grootste marker hebt gevonden. Dat is je eerstvolgende routepunt.
Zie je trouwens het landschap niet maar slechts een zwart beeld? Dan hebt je waarschijnlijk je camera afgedekt door je hoesje.
Terwijl je rondkijkt zie je de markers één na één van wit (niet geselecteerd) naar geel (geselecteerd) veranderen en zie je onderin het beeld van je smartphone welk routepunt bij die gele, geselecteerde marker hoort (zie afbeelding boven bij vraag 1).
Als je de grootste marker hebt gevonden dan klik je of op de marker of op het infodeel onderin het scherm.
Het komt ook voor dat volgende routepunten ongeveer even ver van je actuele lokatie verwijderd zijn. Dan hebben de markers dus dezelfde grootte en geven geen uitsluitsel over welk punt het volgende is. Om dat vast te stellen kies je die routepunten een voor een door op de markers te klikken. Daarna klik je op de [ i ] Infoknop die hoort bij het geel gemarkeerde routepunt. De Infopagina heeft een nummer. Zo kun je vaststellen waarheen je als volgende gaat. Was je nu op routepunt 3, dan is 4 je volgende.

Wat je ook kunt doen is het menu openen:

en dan de routekaart en -beschrijving even openen.

Maar je kunt ook de blauwe [ route ] knop op de info pagina aanklikken om de route te zien.
Overigens is het ook heel goed mogelijk om een route niet-lineair te doen en de punten in een min of meer zelfgekozen volgorde aan te doen.

3. En dan?
En dan krijg je onderin knoppen naar de informatie te zien die je kunt opvragen bij dat routepunt. Bij het routepunt Ol’Kerke bijvoorbeeld (zie afbeelding onder) kun je opvragen [Info], [Route], [Video], [Audio] en [AR] (dit is slechts een fictief voorbeeld om de verschillende info bronnen te tonen; die variëren per routepunt).

4. En wat houden die keuzes in?
[Info] toont informatie in tekst en stilstaand beeld over het routepunt en geeft verder toegang tot een pagina met routeinformatie en een kaartje (zie afbeelding onder).

[Video] en [Audio] bieden in bewegend beeld en gesproken tekst of muziek aanvullende informatie bij het routepunt. [Route] laat je via de kaarten applicatie van je smartphone zien hoe je vanaf je huidige plek bij dat routepunt kunt komen.

De [Route] knop is uiteraard de eerste die je klikt. Als eerste willen we naar het volgende routepunt fietsen of wandelen.
En [AR] is wat deze app heel bijzonder maakt. Zie daarvoor de volgende vraag (5).

5. Wat doet de knop [AR]?
De knop [AR] maakt deze route app bijzonder. We voegen (Augmented) namelijk nog iets extra’s toe aan het landschap (Reality) dan alleen markeringspunten van de route die je gaat wandelen of fietsen. Via AR voegen we namelijk verdwenen objecten toe aan het landschap. In de Middeleeuwen stond in Midwolda bijvoorbeeld een kerk, een basiliek, die net zo groot was als de huidige Martinikerk in de stad Groningen. Door het oprukkende water van de Dollard werd deze kerk ondermijnd en verdween uiteindelijk in 1738. Deze verdwenen kerk plaatsen we met 3D AR terug in het landschap op zijn oude plaats. Je kunt er omheen lopen of fietsen en zien hoe enorm groot deze basiliek ooit was (Zie afbeeldingen hieronder).



6. Hoe nauwkeurig is de GPS locatie van de routepunten?

Die locatie is zo nauwkeurig als de huidige GPS locatie service is. Onze huidige GPS voorziening is een Amerikaanse dienst die uit militaire overwegingen een standaard afwijking van 10-20 meter rond een locatie heeft ingebouwd gekregen. Sta je dus recht voor een routepunt, dan kan het zomaar zijn dat de routemarkering 20 meter achter je in het landschap staat. Verder is het zo dat extreme weersomstandigheden (regen, storm en hagel) de bereikbaarheid van de GPS satellieten bijzonder hinderen. In dat geval kan het zijn dat routepunten wegvallen of dat 3D in het landschap geplaatste objecten helemaal verkeerd staan en/of veel te klein of te groot worden afgebeeld. Ga dus bij voorkeur bij mooi weer fietsen of wandelen! ? Er wordt gewerkt aan aan Europees GPS systeem genaamd Galileo. Dit belooft een veel nauwkeuriger locatie service die in 2021 operationeel probeert te zijn.

7. Is er verder nog iets bijzonders aan deze app?

Ja, als je deze app vergelijkt met andere route-apps dan is er nog wel wat meer dat opvalt. Deze route app van de Stichting Landschap Oldambt is niet te vergelijken met enige andere route app. Deze app is het beste dat huidige route app ontwikkeling kan bieden. Voor het gebruik van deze app hoef je bijvoorbeeld geen routekaartje vooraf te printen thuis. Immers de routepunten staan gewoon ‘augmented’ ofwel ‘toegevoegd’ in het landschap (de reality). En omdat die routepunten gewoon te zien zijn in het landschap hoeft er ook geen ‘verrommeling’ van dat landschap plaats te vinden door het plaatsen van routeborden. En al die routepunten zijn verrijkt met tekst, foto’s, animaties, video’s, audiofragmenten, in het landschap teruggeplaatste historische structuren. Al met al is het een revolutionair nieuwe manier om routes te fietsen of te wandelen en multi-mediaal geïnformeerd te worden over de verhalen van het doorkruiste landschap.

8. Deze app vraagt wel erg veel stroom! Is dat wel normaal?
De Levend Landschap App is een state-of-the-art app en vraagt best wat van je smartphone. Location based AR is het hart van de app en dat maakt gebruik van drie hele batterij-intensieve processen: GPS en de kaartenapplicatie om jouw locatie, de locatie van de routepunten en de route tussen beide permanent weer te geven. En het maakt gebruik van de camera om je de route in het landschap te tonen. Zelfs sommige nieuwe smartphones met een nieuwe batterij zullen moeite hebben om een 50km lange fietstocht te overleven als je permanent door je camera het landschap in kijkt. Om maar te zwijgen over een ouder model met een al wat versleten batterij. Gebruik deze functies dus spaarzaam. Heb je niet de nieuwste smartphone met een splinternieuwe, krachtige accu, kijk dan hoe je moet fietsen of wandelen naar het volgende routepunt en sluit dan af. Je mist dan niets, immers pas bij het volgende routepunt is er weer informatie te vinden. Een alternatief dat ook prima werkt is het meenemen van een power bank voor extra stroom. Ga je bij mooi weer op pad, dat is een zonnecel batterijlader als bijvoorbeeld de waka waka een prima idee!

9. Hoeveel ruimte vraagt de Levend Landschap App op mijn smartphone?

De app vraagt, eenmaal geïnstalleerd, ongeveer 155Mb aan ruimte. Net als bij het installeren van andere apps is het altijd even goed om vooraf te checken hoeveel ruimte je nog vrij hebt. Is dat een beetje aan de krappe kant, dan kun je vaak al snel ruimte winnen door eens kritisch door de foto’s en met name video’s te lopen die op de telefoon staan.

Tot slot een woord van waarschuwing
Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen stuurt aan op een verbod voor het gebruik van elektronische mobiele apparaten voor alle verkeersdeelnemers, dus ook voor fietsers, per juli 2019. Dat betekent dat er vanaf dat moment een boete staat op het gebruiken van je telefoon tijdens het fietsen. En dat is niet voor niets. Het is namelijk gevaarlijk om je al fietsend te laten afleiden door een beeldscherm. Stap daarom steeds op een veilig plek van je fiets voordat je de Levend Landschap app verder raadpleegt over route of informatie over een routepunt.

Veel plezier met de Levend Landschap App van de Stichting Landschap Oldambt.