Symposium ‘Het Oldambt in de toekomst’

Op initiatief van Stichting Landschap Oldambt in samenwerking met Festival Hongerige Wolf werd 29 november 2019 een symposium georganiseerd ‘Het Oldambt in de toekomst’. Het symposium bedoeld voor de inwoners van het Oldambt, architecten, landschaps-architecten, planologen, wetenschappers, beleidsmakers en studenten werd gehouden in Loc Loods 1877 te Bad Nieuweschans.

Sprekers/inleiders waren Allesandra Covini (winnaar Prix de Rome 2018) & Giovanni Bellotti (Studio Ossidiana, architecten), professor dr.ir. Rob Roggema (landschapsarchitect, lector Ruimtelijke Transformaties, Hanzehogeschool Groningen), ingenieur Mathijs Dijkstra (landschapsarchitect), Ingenieur Bram van Kaathoven (architect).

 

Toekomstscenario’s in het Oldambt

Dit symposium stond in het teken van inspireren, reflecteren en discussiëren. Aanleiding was de Prix de Rome 2018 waarvoor de deelnemers de opdracht kregen na te denken over het perspectief  voor de twee Oost-Groningse dorpen Ganzedijk en Hongerige Wolf en het Oldambt.
Demografische ontwikkelingen (vergrijzing, ontgroening c.q. ontvolking) spelen het gebied parten, naast de schade van de aardbevingen. Het zijn verraderlijke ontwikkelingen met een mogelijk blijvend gevolg voor het gebied en zijn bewoners.

Ontwerp toekomstvisie

Het Mondriaan Fonds en de jury van de Prix de Rome 2018 daagden de deelnemende (landschaps) architecten uit om voor dit gebied een interventie te ontwerpen.  Tientallen talentvolle architecten ontwierpen daarop de meest uiteenlopende toekomstvisies. De weidsheid, stilte en rust, maar ook onderhuidse spanningen in de provincie Groningen dienden als inspiratiebron voor de ontwerpen. Het is een verrassende ontdekkingstocht geworden.

 

Bijgaand een verslag van dit symposium gemaakt door RTV gemeente Oldambt

RTV GO! Symposium Het Oldambt in de Toekomst

en de op het symposium vertoonde sfeerimpressie over het Oldambt en het Oldambtster polderlandschap, ‘Onmetelijke Stilte’,  gemaakt door Marten van Holten in opdracht van de initiatiefnemers Stichting Landschap Oldambt en Festival Hongerige Wolf.

 

Onmetelijke stilte

Onmetelijke Stilte