Mini-Documentaire Eindeloze Horizon

Het Oldambt is een uniek landschap. Uitgestrekte weidse vergezichten met akkers en dijken worden afgewisseld door de beslotenheid van de dorpen en ‘groene linten’. Om het karakter van dit zo waardevolle landschap te behouden en te versterken zijn er, onder de titel ‘Eindeloze Horizon’, de afgelopen jaren een aantal ingrepen gedaan die het contrast tussen de weidse vergezichten en het besloten groen versterken.

Groene ingrepen
Onderdeel van het project was het versterken van het groen op meerdere boerenerven. “De erven en slingertuinen in het Oldambt bij de herenboerderijen zijn echt typerend voor dit landschap. En ik vind dat we daar heel zuinig op moeten zijn”, vertelt deelnemer Arthur van de Kamp.

Een grotere ingreep was bijvoorbeeld het versterken van de bosranden in het Bos op Houwingaham. “Het mooie aan dit natuurgebied is niet alleen het verhaal van het verdronken dorp, maar ook de grote variëteit aan natuurtypes. Bos op Houwingaham suggereert dat het allemaal bos is, maar het is veel meer dan dat. Het is daardoor heel erg biodivers. En dat maakt het heel bijzonder.” Vertelt Annet de Jong van Staatsbosbeheer.

Over de groene ingrepen in het kader van het project ‘Eindeloze Horizon’ is navolgende mini-documentaire gemaakt.

 

Minidocumentaire Eindeloze Horizon