Kolken in het Dollard gebied

IVN Westerwolde-Oldambt geeft boek “Kolken in het Dollard gebied” uit.

Hendrik van der Ham, Aart Jan Langbroek en Gerrit Smit hebben samen met velen de geschiedenis van het ontstaan van de kolken in het kleigebied achter de dijken achterhaald en beschreven.

Kolken als stille getuigen van de dijkdoorbraken in het verleden, waardoor de onstuimige zee met de kracht van het water met de doorbraak gaten in het land sleet. De kolken leggen niet alleen een rijkdom aan verhalen  over de ontstaansgeschiedenis van het prachtige Groninger Kleilandschap bloot, maar ook de biologische rijkdom in en bij de kolken is herontdekt.

Het Kolken boek is een prachtig geschreven en rijk geïllustreerde uitgave en een aanwinst in de literatuur over de ontstaansgeschiedenis van het polderlandschap.
Aan de hand van oude kaarten van o.a. dr.ir. de Smet bleek dat er geen handvol kolken in het Oldambt waren, maar dat er meer dan 90 moeten zijn geweest. Uit de meest recente onderzoeken over de kolken in het Oldambt, zijn in ieder geval bijna 30 kolken gelokaliseerd en beschreven in het boek.
Niet alleen de plaats van de kolken en hun historie is van belang, maar zeker niet minder interessant is de inventarisatie van de ecologische waarde van de kolken.

De schrijvers/onderzoekers hebben op hun ontdekkingstocht langs de kolken een archipel van kleine natuurgebieden in het landschap ontdekt en beschreven.

Het boek “Het verhaal van de Kolken in het Dollard gebied” is een echte aanrader.

Te bestellen bij IVN Westerwolde-Oldambt, per adres:

Gerrit Smit,

Mail info@bureaugerritsmit.nl
Cantharel 12
9685 EA Blauwestad

Mb: 0629513621