Een LANDMARK, als lens naar de Toukomst

Iconisch beeld op de kruising A7/N33
De verbeelding van een duurzame toekomst
Een Iconisch beeld op de kruising A7/N33
Een uitdagende opdracht aan bestuurders, techneuten en Oost-Groningers

Het Oldambt en de Veenkoloniën
Wie aan het Oost Groningen denkt, denkt aan polders en verveningen.
Wie zich in het gebied bevindt, ziet weidsheid, ziet oneindige graanvelden ziet landschappen die man made zijn en ziet een eindeloze horizon, waarin de kromming van de aarde aan de einder te zien is. Het Oldambt en de Veenkoloniën zijn anders dan elders. Het is een regio die tot de verbeelding spreekt. Daarom is een plan opgevat om in het kader van maatschappelijke ontwikkelingen binnen de samenleving die verbeelding te laten zien. Wie bij Zuidbroek over de A7 of de N33 het gebied binnenrijdt moet in één oogopslag kunnen zien welk gebied men betreedt en welke grens hij/zij overschrijdt.

Een landmark, als een iconisch beeld, die de zinnen zal prikkelen, uitdagend en eigenwijs is in een gebied dat zich transformeert.

Langs de A7 symboliseren moleculen de gaswinning bij Slochteren en iets verderop een verwijzing naar de aardbevingen en haar gevolgen in een monument. Een landmark op de kruising A7/N33 zal een tweeledig doel beogen: In overdrachtelijke zin een lens naar de toekomst en het markeren van een kruising van wegen en werelden. Het zou een uitdaging zijn om daar een iconisch beeld te realiseren, dat de verbeelding van kracht en eigenzinnigheid uitstraalt. Het is tevens een plek waar kunst, cultuur, landschap, energie en mobiliteit samen komen.

Nu er een verkenning ligt voor het Ruimtelijke-economische perspectief A7/N33 is dit ook het moment om de ingrepen in de ruimte kwalitatief te voorzien van een markering, die daar een verbeelding van is.

Combinatie van kenmerken en wensen voor een landmark

De ideeën zijn ontstaan vanuit de gedachte een positieve bijdrage te leveren aan de energiediscussie, als onderdeel van bredere maatschappelijke ontwikkelingen en meer bekendheid te geven aan het Oost Groningse gebied.
Een “Zonnetoren” op de kruising A7/N33 die zijn weerga niet kent, architectonisch uitdagend en kunstzinnig vorm gegeven is de verbeelding van de uitdaging, waar het gebied voor staat en altijd voor heeft gestaan. Er bestaan al uiteenlopende creatieve zonnepanelen installaties zoals grote libellen met zonnepanelen, bomen met zonnepanelen en kleine windmolens, gekleurde zonnepanelen, zonnetoren, etc.