Oldambtster polders worden beschermd tegen komst van zonneparken

Onderstaand bericht is overgenomen van RTV Noord : verslaggever Marco Grimmon

De eindeloze vergezichten in polders in het noorden van de gemeente Oldambt blijven behouden. De polders staan nog op een lijst met mogelijke locaties voor zonneparken, maar een meerderheid van politiek Oldambt staat dat niet toe.

‘Het weidse vergezicht van dit open landschap langs de Dollard moet beslist behouden en gewaarborgd blijven’, claimen de partijen. In januari hakken zij definitief een knoop door, maar dat is een formaliteit.

Geen zonneparken
Politiek Oldambt sprak maandagavond voor de ‘niemand-weet-hoeveelste-keer’ over de verduurzamingsslag die de gemeente wil maken. Een van die onderdelen is bepalen waar in de toekomst wel of geen zonneparken aangelegd mogen worden.

Als wij hier nu geen stokje voor steken, dan kan het zijn dat dit prachtige stukje Groningen in de toekomst verloren gaat
Mark Kalse – Partij voor het Noorden
Die zouden, volgens het voorstel van het college van burgemeester en wethouders, bijvoorbeeld mogen komen in de polders in het noorden van Oldambt: de Dollardpolders. Denk bijvoorbeeld aan de Reiderwolderpolder, de Oostwolderpolder en de Carel Coenraadpolder. Maar dat wordt dus voorkomen.
Mark Kalse van de Partij voor het Noorden: ‘Als wij hier nu geen stokje voor steken, dan kan het zijn dat dit prachtige stukje Groningen in de toekomst verloren gaat. Die mogelijkheid willen wij niet bieden.’

Lang geduurd
Het is opvallend dat dit pas op het allerlaatste moment in het traject wordt aangepast. Kalse is eerlijk: ‘Wij zijn met de neus op de feiten gedrukt. Meerdere insprekers hebben tijdens voorgaande vergaderingen benadrukt hoe bijzonder dit stukje Oldambt is. En zij hebben gelijk. Soms moeten je ogen even in de juiste richting worden gezet.’

Mensen kwamen van heinde en verre om het gebied te zien, daar moeten we trots op zijn
Mark Kalse
Dat besef drong door toen hij zelf door het gebied reed: ‘Soms is het gewoon lekker om even door de gemeente te rijden. Het was slecht weer toen ik door de polders reed, het regende en er stond een harde wind. Maar er waren zoveel mensen! Mensen kwamen van heinde en verre om het gebied te zien. Daar moeten wij trots op zijn.’

Waar wél zonneparken?
Vooralsnog worden de ogen voor mogelijke zonneparken vooral gericht op de oostkant van Oldambt, bij Bad Nieuweschans, en ten zuiden van Winschoten.
Dan is er ook nog het plan van het Ommelander Ziekenhuis en PowerField. Die partijen willen een zonnepark ter grootte van 250 hectare aanleggen tussen Winschoten en Bad Nieuweschans. Het is de laatste tijd stil rondom dit project, maar dat heeft een logische reden: het plan is nog niet officieel ingediend. Pas zodra dat is gebeurd, gaan politieke partijen zich erover buigen.