Gedichtenhuisjes in Finsterwolde

Gedichtenhuisjes in Finsterwolde

 

Op woensdag 31 mei 2023 werden  gedichtenhuisjes geplaatst op het perceel van Harm Evert Waalkens, ten noorden grenzend aan de bosrand bij de H.J. Siemonsstraat in Finsterwolde. Gedichtenhuisjes zijn een bedenksel van Sjoerd Visser uit Sellingen. Hij merkte dat niemand zijn gedichten las en dat zijn gedichten er dus als daklozen bijstonden. Hij gaf hen een huis, timmerde een houten vogelhuisje zonder voorwand en plakte zijn gedicht daar in. Het huisje schroefde hij vast op een ijzeren poot van 1,80 meter. Die steek je 30 cm. de grond in en het gedichtenhuisje staat op ooghoogte, zodat iedereen het gedicht lezen kan.

Sjoerd vroeg andere dichters om mee te doen met het huisjesproject. Het werden ongeveer 30 dichters en ongeveer 65 gedichtenhuisjes, die vaak ook worden versierd of in allerlei kleuren beschilderd. De gedichten zijn zowel in het Nederlands als in het Gronings. Ze reisden de afgelopen jaren rond in Oost-Groningen en waren al eerder op andere locaties te zien. Nu dus in Finsterwolde, op het perceel van Harm Evert Waalkens. De gedichtenhuisjes blijven de hele maand juni staan op het perceel.

Het perceel is bereikbaar via een voetbrug vanaf de Westbaan. Vanaf hier zie je de huisjes in een kring staan rondom de uitzichtbult met zitbankje. Vanaf de bult leidt het lint van gedichtenhuisjes je langs de sloot verder over het perceel, tot aan de Kikkerpoel waar ze ook weer in een kring omheen staan.

 

 

 

 

Finsterwolde is de laatste locatie van de gedichtenhuisjes. Een aantal huisjes komt nog een paar dagen te staan op het Pagefestival in Stadskanaal. In juli 2023 wordt het huisjesproject afgerond, dichters mogen hun huisjes terughalen en enkele huisjes wordt blijvend geadopteerd door de Porrepoele bij Alteveer, ze krijgen daar een plekje in de tuin.